Rusia, în spatele unei campanii de dezinformare pe marginea pandemiei: opinia Uniunii Europene

de: Alexandru Puiu
19 03. 2020

Un document al Uniunii Europene atrage atenția asupra practicilor rusești de a propaga știri false și, implicit, de a alimenta panica din perioada pandemiei.

Din câte se pare, există tot mai multe dovezi care confirmă practica mass mediei rusești de a desfășura ”o campanie de dezinformare semnificativă” împotriva occidentului. Întregul efort concertat al autorităților rusești are un scop simplu, de a genera panică și de a semăna neîncredere în autorități, se arată într-un document al Uniunii Europene, citat de Reuters.

La scurt timp după ce au ajuns online informații din documentul cu pricina, a urmat un val de negare a informațiilor din partea Kremlinului. Oficialii de la Moscova au clasificat acele date ca fiind nefondate și nerealiste.

Pe de altă parte, documentul UE afirmă că această campanie a Rusiei, care a distribuit fake news online în engleză, spaniolă, italiană, germană și franceză, folosește informații contradictorii, derutante și malițioase pentru a îngreuna comunicarea UE cu privire la reacția sa în lupta cu coronavirusul.

Este important de reținut că respectivul document împotriva practicii Rusiei este unul intern, de nouă pagini, care nu ar fi trebuit să ajungă în lumina reflectoarelor. ”Se derulează o campanie semnificativă de dezinformare a mass-mediei de stat din Rusia și a ziarelor pro-Kremlin cu privire la COVID-19”, arată documentul.

”Ținta dezinformării Kremlinului este de a agrava criza sănătății publice în țările occidentale în linie cu strategia mai largă a Kremlinului de a submina societățile europene”, a concluzionat documentul realizat de către Serviciul European de Acțiune Externă.

În mod punctual, au fost înregistrate aproximativ 80 de cazuri de dezinformare cu privire la coronavirus din 22 ianuarie, subliniind eforturile Rusiei de a amplifica acuzațiile iraniene care circulă online. Potrivit acelor dezinformări,  coronavirusul este o armă biologică americană.

Pe marginea acestui subiect, un oficial de la Kremlin a oferit un răspuns tranșant. ”Vorbim despre acuzații nefondate care în situația actuală probabil sunt rezultatul unei obsesii anti Rusia”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al administrației ruse. El și-a argumentat atitudinea prin lipsa exemplelor clare sau a linkurilor din raportul Uniunii.